1940. Η γενιά των γενναίων.

Χατζηφωτίου Ζάχος

    Ημ/νία Έκδοσης: 25/11/2009 | ISBN: 978-960-410-587-8 | Κωδικός: 0808 | Σελίδες: 248 |

  • Τιμή: €12.17
  • Weight: 0.3274 kg
(4 ψήφοι)

Η πρώτη σκέψη που μου πέρασε από το νου, εντελώς αυθόρμητα, ήταν να βάλω ως τίτλο σε τούτο το βιβλίο: 1940: η τυχερή γενιά μας, διακινδυνεύοντας να γίνω δυσάρεστος σε ανθρώπους της ηλικίας μου, και δεν θα ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά. Λες και τους άκουγα: «Πού βρήκε ο χριστιανός την τύχη σ’ αυτή τη γενιά που μόνο βάσανα είχε, πολέμους, στερήσεις, κατοχές, θύματα και κινήματα, πίκρες, φτώχεια, αγωνίες, αρρώστιες, ξεριζωμούς, διχασμούς κι όλα τα δεινά;»


Κι ενώ ετοιμαζόμουν να τους αντικρούσω κάπως έτσι: «Ναι, είχε πίκρες, αλλά την πίκρα τη διαδέχτηκε η δόξα. Ναι, είχε πολέμους, αλλά πέτυχε νίκες. Ναι, μάτωσε, αλλά γέννησε και ήρωες. Ναι, είχε φτώχεια, αλλά ήταν πλούσια σε έρωτα», ξαφνικά μια δεύτερη σκέψη εμφανίστηκε αποφασιστικά και, χωρίς ν’ ακυρώσει την πρώτη, μου ψιθύρισε: 1940: η γενιά των γενναίων. Κι έτσι ήταν. Δεν ήταν; Αυτό κανείς δεν θα μπορεί αλλά και δεν θα θέλει να το αμφισβητήσει, από όποια ιδεολογική, πολιτική ή κοινωνική σκοπιά κι αν βλέπει τα πράγματα.
 

Ραδιοφωνικό σποτ

Χατζηφωτίου Ζάχος

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου εγεννήθη στην Αθήνα, στην Πλάκα. Έζησε, όπως λέει, σε μια πόλη που ήταν σαν σκηνικό θεάτρου. Εφοίτησε στη Σχολή Μακρή, στην Αναργύρειο Σπετσών και απεφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο. Πολύ νέος, 17 χρονών, με την είσοδο των Γερμανών απέδρασε στη Μέση Ανατολή, όπου...  Περισσότερα >>

bla